Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

26 February 2011

Jalan2 di Alam Belog


Sehari dua nih aku berlegar2 di blog atmosphere tuk cuba memahami apa sebenarnya yang di maksudkan dengan blogwalking.. Apa kepentingannya dan untuk apa sebenarnya.. Bagi aku yang masih baru dalam dunia blog nih, aku sangat2 tak paham napa perlunya blogwalking..Selama nih aku memang lah suka melawat, membaca entry2 blogger.. tapi saja2 tuk membaca jak la.. tak tau pulak rupa2nya ini akan bagi effect kat blogger2 kat traffic view dorang.. ^_^  

Tym melawat blog2 pulak satu benda lagik pertanyaan muncul di minda.. napa ada bermacam2 Contest nih..contest blogwalking, contest cute blog, contest picture paling poyo, contest muka sedih..dan macam2 jenis contest lagik.. apa kepentingannya?? dan akhirnya aku dapat jawapan.. nih salah satu cara tuk para blogger menyebarkan blog dorg dan mendapatkan traffic view yang tinggi...disamping menambah pendapatan dari nuffnang.. secara tak langsung kawan pun bertambah..betulkan? satu ilmu lagik ku peroleh..heheh.. 



Then aku terbaca pulak entry tentang Penipuan oleh blogger2.. Eh, ada kes tipu jugak ka kat blog2 nih..?? cam mana erk? penipuan yang libatkan One way Traffic View jer.. kiranya yang wat blogwalking dengan cara hadir di Chat box je.. tapi bila tengok kat traffic view, xda dalam list pulak.. Auto blogwalking namanya..hahh..Ke-tidak-adilan berlaku di situ!.. dorang ni di kira penipulah.. tuh yang aku paham la dr pembacaan ku..heheh..Kalau nak tau cam mana tuh , korang pi la baca kat blog2 yang wat entry tentang benda tuh.. SINI ..eH, topik nih bagi kesan kat aku jugak tau. kesan nya ialah.. aku dah tukar chat box aku dari cbox ke shoutmix seperti yang disarankan oleh blogger2 otai.. hek3

Satu yang aku kagum.. ada bermacam2 jenis blog yang aku jumpa.. ada blog yang sarat ngan ilmu, ada blog yang penuh dengan lawak.. ada blog yang sangat serius, ada yang sangat tak serius.. ada yang asyik cerita tentang bf-gf, ada yang penuh ngan iklan sampai aku tak pasti yang mana satu entry..dan ada macam2 lagik..eh.. kalah yang kat astro..dengan membaca blog korang2 semua.. wat aku berfikir .. blog aku nih masuk kelompok mana erk? blog tah pa2 entah kot!..takpa la.. janji aku suka ati..hek3


p/s : kalo bab blogwalking, xda hal punya ..korang letak jak url kat shoutbox aku.. konpem aku pi wat lawatan..xmintak balas punya.. aku berblog pun saja suka-suki.. 

12 Orang yang Rajin:

nancy neng said...

makin dibaca..makin blur jadinya..hehe..btw kak bu..cmne nak buat trafic yer??

buuwa said...

Hahaahh.. cian bah ..aku tambah meng blurrkan budak nih.. hak3... neng p jak traffic view ku, click menu kat bwah sekali.. nti g join jak..then dia bg step2nya tuh..^^

imizah said...

haha aku pon kelompok suka suki..okla tu wani..jangan la serius sangat..macam nak buat buku pulak nanti..:P patutla kau tukar chatbox..nasib aku pun guna shoutmix..good info wani! (:

nancy neng said...

bout da traffic..sda berjaya..hehe..now sal chatBox ne plak..hehe..T_T..

buuwa said...

yups...sekadar suka ati jak nih..m'isi masa .. di samping2 blajar menaip..hak3

~~zmie sign in kat shoutmix ko, then g security then click web lock.. kat web lock tuh ko taip url blog ko..so,terkunci la shoutbox anda dr pnipu2..hek3..^^

buuwa said...

heeheh... cbox tuh, kaC stop jak.. tukar pi shoutmix ..hek3.. jan lupa setting di security tuh ya... ^^

nancy neng said...

ok sist..arahan diterima..=)

Muhd Fadil said...

camne ek kalau nak buat blog? saye takde blog lagi.. isk..isk...

imizah said...

yekes?kene lock eh.baiklah.terima kasey wani.dah pergi wat keje.nanti bos bising :P

Gimi said...

Kenapa kena tukar dr cbox ke shoutmix?

buuwa said...

Mohd fadil @ Mr.Penyu.. ewah2... dah tuh sapa punya blog penyu tuhhhhhhhhhhhhh..;p

buuwa said...

Gimi .. kat shout mix kita bole setting 'web lock' kat security.. n bnda nih xleh wat kat cbox.. web lock nih memboleh kan shoutbox kita just berfungsi kat blog kita aje..^_^ kalo kita tak wat web lock.. blogger yg bijak pandai leh hadir d cbox@shoutmix kita tanpa masuk/jenguk kat blog kita.. lebih kurang gitu la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...