Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

21 February 2011

Si Buku Merah...

20FeB2011

Asyik melayan fb sambil mendengar lagu Cinta Arjuna.. erk.. terpandang pulak Post Foto Album dari Hairul Haira (my cousin) ..

"SUASANA KEPEN DERMA DARAH DI KENINGAU MALL YANG BERLANGSUNG PADA HARI INI (20-02-2011, AHAD).. JOM MENDERMA DARAH.. SETITIS DARAH BOLEH MENYELAMATKAN NYAWA ORANG LAIN.."

Peluang, Yes..!.. terlintas persoalan di kepala..
"keningau Mall? erkkk.. di mana tuh".. soalan terus ku ajukan..
"Weh.. ko orang Keningau ka jugak?! di G-Mart bah...." sempat pulak  di perli2.. rupanya G-Mart tuh di panggil K'gau Mall.. heheh..
Keputusan ku ambil.. I will go there!..dan aku pun bersiap..sebelum jam 12pm aku dah terpacak di G-Mart..Suasana yang sedikit sesak.. ramai jugak yang berminat..hehe..


sambutan yang amat menggalakkan! ramai jugak la...;p


Borang terus ku isi --> timbang berat badan-pass!--> check tekanan darah-normal!--> jenis darah -A+ --> check hemoglobin-pass! --> Ok..boleh derma 450ml!!..Excited nya aku..! ^_^

Akhirnya.. selepas 2 tahun, aku berpeluang sekali lagi tuk derma darah..untuk kali ke tujuh.. syukur alhamdulillah.. ingat darah aku nak kena reject lagi. Tahun lepas ada jugak try testing tapi kena reject, hemoglobin tak cukup.. 11% jer.. Hari ni hemoglobin pass 12.5%.. so boleh la aku berbakti..^_^ Hope dapat lah bantu orang2 yang memerlukan..nak derma harta takda.. so darah pon jadilah.. ^_^ Korang dah cuba ka?


Why aku suka derma darah erk..
  • dapat beri satu kepuasan diri.. Lega..Happy..dan Tenang.. ^_^
  • sebagai bukti, menderma darah tak menyebabkan kegemukan! aku tak la gemok pon..heheh..(derma darah--> gemuk..mitos belaka!)
  • aku nak produce darah baru yang lebih effective!hehe..
  • coz itu jak yang aku mampu bantu.


Uppss... nak selitkan sedikit cerita Zaman aku study..coz tetiba teringat pulak kat member kamceng aku zaman kuliah dulu..Zimie cakk!..heheh.. Pernah sekali ajak Zimie join aku derma darah kat Perpustakaan Tun Sri Lanang (PTSL) UKM


Mulanya Zimie takut tapi dah bagi kata-kata perangsang.. kata tak sakit, dia try testing lah jugak..dengan harapan darah zimie di reject.. kot2 lah tak lepas kan..heheh.. Lepas beberapa ujian..pass! nak, tak nak, zimie teruskan jugak..& alhamdulillah.. zimie bejaya menjadi penderma darah!! 


Dah stle semua.. kitorang pun balik asrama... Tapi On the way balik.. Zimie pitam kat bukit !! Panic jugak seketika.. dah la bukit tuh tinggi..Huhuh.. Masa tu, rasa bersalah sangat coz ajak Zimie... Nasib baik tak berlaku benda yang lebih teruk ..Sori Zimie ^_^ erkk..tapi kan tak pasti pulak zimie still teruskan activiti nih ker tak..dah insaf kot..heeheh

Yang bagi senyuman lebar tuh, Zimie la..member yang tak reti nak diam..pot pet pot pet aje.. kalah aku!..hahahha..misz u zimie! ;p

Pesanan penaja : Menderma darah bukan jak dapat selamatkan nyawa orang lain, tapi  dapat merangsang badan untuk hasilkan lebih banyak sel darah baru yang kecekapannya membawa oksigen lebih baik berbanding darah yang lama...(serius juak!..) ^_^


Nih la dia Si Buku Merah.. Korang pun ada kan.. ^_^

p/s : biarpon bukan 1st tym, tp aku still tak berani tengok jarum yang di cucuk tuk keluarkan darah tuh! besar sangat..takuttt bah...ggr~~

6 Orang yang Rajin:

zme said...

takde makne nye nak teruskan..takot pitam lagi..hahaha penakut punya zimie

buuwa said...

hehe..Udah ku agak tuh.. hak3.. pi korek2 buku merah ko kat stor.. hahhah

zme said...

tula serius aku lupa.bila pitam terus lupa segala galanya.hahaha waaaa rindu saat itu.tetbe nak emo :')

buuwa said...

hahah.. kenangan terindah wat zimie.. hehehhe

nancy neng said...

saya pon nk derma darah gak..but dah 6 kali try..memang tak lepas...frussstttt...

buuwa said...

6 kali cuba ndak lepas2 kah.. hemoglobin kurang ka?hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...