Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

02 February 2011

Anak Bugis di cerra' | Akikah

Amik external hardisk sis.er.. then buka folder family pic.. subfolder ‘kenduri akikah’ menarik perhatian ku kali ini.. tetiba rasa nak promote gambar-gambar tu dalam blog buuwa hatee ..

“Maccera’...”
“na’e d cerra’?”
“Appo na e puang iba..”
“Pirap pi?...”  “masiang...”

Nih kali ke-2 my family buat kenduri akikah or lebih di kenali dengan word ‘maccera’ ’ in bugis langguage. Aqiqah pertama beberapa tahun lepas cerra’ my nephew Iqbal Adzhari @along.. sekarang  adiknya pulak, my niece Insyirah Izatie @ kaka. Masa ni umur si kaka dalam setahun kalau tak silap.. sekarang kaka dah berumur 5 tahun.. dah 4 tahun berlalu..

Selama ni aku tak pernah menghadirkan diri ke majlis Aqiqah @ maccera’ bangsa lain.. So aku tak tahu apa perbezaannya  ( yang aku pasti memang berbeza!..coz bugis nih masih kuat pengaruh adat!..)

Apa yang wajib ada apabila orang bugis maccera’?

bunga telur express
  • Bunga telur yang di cucuk pada batang pisang.. letak di tengah rumah.! dulu-dulu bunga telur nih buat sendiri by hand!.. guna bambu yang di kerat nipis jadikan ala2 lidi panjang dalam 20cm ( aku agak2 je..heehe), kertas bunga ..ala yang berwarna-warni untuk dililit pada batang bambu.. buat macam bunga manggar.. guna kertas tu juga di gunting bentuk ‘orang2’ - corak bagi meriah bunga telur..then buah pinang di letak pada hujung bambu supaya telur tidak terjatuh.. eh, lupa pulak telur di masukkan dalam kotak telur yang comei2.. gantung guna benang,  then selit kat hujung bambu yang  sudah dibelah hujungnya sebelum letak buah pinang.. (korang dapat imagine tak nih.?) tapi tuh dulu-dulu je.. sekarang nih dah jarang buat begitu.. sekarang nih dah canggih.. guna duit je.. hulur  not2 ungu.. dapat la berkotak2 bunga telur yang comei2 & canggih2 belaka... contoh dalam pic ni la..tema empink gitu..hehee
  •  sokko 4 warna... putih, kuning, merah, & purple (sokko hitam).. until now i still don't get why its must be 4 color??..not 5,6,7 or +++ color?..no idea....by the way, do u know sokko is? .. pulut laaa.... ;p
sokko 4 warna .. bilundra' pula pulut yang dibalut menggunakan daun kelapa yang muda.
  • bilundra’ ... nih pun wajib ada masa maccera’ ~ sokko jugak dalamnya.. di bungkus menggunakan daun kelapa muda..kemudian di ikat sebelum di rebus. macam mana nak buat? Aku pun tak tahu.. tak pernah  tengok cara-caranya.. biasa jumpa yang dah ready untuk di makan jak...
bilundra & ketupat di gantung di buaian.. entah apa logiknya..adatt..

balasucci - nih pun aku tidak berapa pasti untuk apa, yang pastinya untuk di hanyutkan di sungai.. adat la katakan..huk3

rambut si kaka di gunting cket...

Satu benda yang buatkan maccera’ nih menjadi meriah bila mana orang dah abis baca doa ...... coz orang akan rebutkan telur yang di cucuk pada batang pisang!.. bergegar rumah di buatnya.. lagi2 rumah kayu macam rumah aku!heehehe...

sebelum : tengah tunggu & bersedia untuk menyerang.. 

selepas : kan diorang berebut.. siapa lambat dapat batang pisang jak la..hehhe

yang bestnya.. makan.. makan.. & makan lagi..dimana2 janji selesa..

Yang aku tahu..Akikah hukumnya sunnat muakkad dan sebenarnya afdal di buat pada hari ke-7 kelahiran bayi, tapi kalau di buat selepas itu (sebelum baligh) hukumnya harus..! kadarnya pulak  1 ekor kambing @ 1 bahagian lembu bagi anak pompuan, kalau laki pula.. 2 bahagian @ 2 ekor kambing..Ingat tuh..^_^ Akikah nih juga salah satu sunnah Rasullullah saw..sebagai tanda kesyukuran atas kelahiran bayi.. ^_^ 

Inilah watak utama hari ini.. Insyirah Izzati with her father.. 

2 Orang yang Rajin:

Anonymous said...

buy tramadol where to buy tramadol online safely - how to order tramadol

Januar Cuttank said...

@Anonymousmantappp ... minta ijin di copas... sumberx dicantumkan ji.... skalian berkujung juga ke tempat ku. tq min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...