Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

22 February 2011

Keledek Rebus

Seawal pagi dah melahap 3 biji karipap sebagai breakfast.. ingatkan dah kenyang.. eh, 9.30 pagi perut berdendang sayang pulak. cettt.. nih perut ka Tong? heheheh 


Menjengah ke dapur, ada ubi keledek.. Dengan bersemangatnya aku amik 3 biji ubi, bersihkan ..
~buang pasir-pasir yang melekat kat kulit ubi..bukan buang kulit ..hehe.. 
~Periuk ku ambil.. isi air, letak sedikit garam 
~dan...masukan ubi dalam periuk ..
~ON api... then tunggu sampai masak.. dan hasilnya.. ^_^



nih lah ubi keledek yang aku rebus tadi .. warna yang cantik & rasa yang manis.. nyum3..

Dalam aku tunggu keledek aku masak tadi, sempat pulak baca resepi ubi keledek rebus kat My Resepi.. erkk.. tak seringkas ubi rebus aku nih..hehhe..kalau nak tau klik jak kat my Resepi tuh.. Tapi pada pendapat aku.. nak rebus ubi nih tak payah lah letak gula. coz ubi nih dah manis pun.. ^_^ 


Nak kongsi sedikit info kesihatan tentang ubi keledek color purle nih.. 
Kandungan anthocyanin dalam ubi keledek dapat melindungi kerosakan DNA, bantu mengurangkan perkembangan sel kenser,  mengstabilkan penyakit kencing manis, & juga dapat meningkatkan daya ingatan..info aku ciplak kat sini..^_^


p/s : banyak khasiat!..nampak gayanya aku kena rajin makan ubi keledek purple nih..hehe ^_^

4 Orang yang Rajin:

Yie Weezer said...

sedapnya...thanks for sharing :)

Buuwa said...

@Yie Weezer selamat membaca.. ;)

Muhammad Zaid said...

Terbaik . Sesuai untuk student yang nak save duit . Boleh guna cara ni .

shino said...

biasa letak gula dan garam.. macam sedap plak tengok ubi ni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...