Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

17 February 2011

Home made Ice Cream

My Home made ice cream..


Niat dihati nak buat vanila muffin .. tup..tupp.. yang jadi vanila ice cream pulak..hehe.. takpa la janji ada benda yang boleh di bedal tika boring. Bertambahlah berat badan.


Resepi yang sangat simple nih cedok dari fb.. tah la fb siapa.. my sista misz yang bertanggungjawab.. so, we all try la.. dan menjadik!.. senyum lebar la jawabnya.. heheh.. Aku kongsi resepi yang serba ringkas nih kat sini ya..


Bahan-bahan
1 cup fresh cream
1 cup fresh milk
1 tbsp gula ( kalo korang suka manis ++)
1 tbsp chocolate paste (or perisa yg korang nak..)
1/2 tea spn esen vanila..

Cara2..
  • masukkan semua bahan dalam mixxer then mix sampai sebati(kembang)..
  • Then masukkan dalam icebox dan biarkan ice cream jadi separuh keras dalam 3-4jam
  • Selepas tu, keluarkan dan mix sekali lagi untuk sebatikan ice dan untuk dapatkan textur yang lebih halus..
  • Pastu masukkan lah benda2 tambahan yang korang nak.. cth ; chipsmore.. oreo (buang krim dulu ye..), gajus..almond.. dll..ikut cita rasa korang ar.. then kacau guna spatula..
  • Mmasukkan dalam tupperware pilihan.ratakan..then masukkan dalam peti ice.. biarkan lah ianya keras..(aku keraskan 1 malam!).. dan keras bolehlah di hidang.. suka hati korang la nak makan dengan apa pun..
  • nyum3... ^_^


p/s : aku buat ice cream vanila + oreo + kacang almond.. sedappppppp!!..;p

8 Orang yang Rajin:

eima said...

jadi eh....nanti aku try pulak....habis la anak2 ku.....

buuwa said...

menjadi bah.. bukan alang2.. ukuran 1 cup nih boleh jd 1 kontena ice cream yg slalu mum beli tuh.. sedap kalo coklat letak oreo.. mcm di mcD..hehe..
~~uinaaa.. senyum lebar la c ayong ngn c kaka..hehe

muz said...

Aaaaaa... :O

buuwa said...

haahha..muz .. xkenyang2 lagi makan eskrem dr smlm..;p

MERAH said...

wau nak try!

buuwa said...

Merah.. semudah abc..try ar.. ^_^

a pis of art said...

bak sikit boleh?

Buuwa said...

@a pis of art alamakssss.. dah abis la apis... lambat arrr..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...