Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

24 February 2011

Mangga Wani = Buah Kuini


Sebelum nih aku selalu dengar nama buah kuini.. tapi aku tak tau buah rupa paras sebenar buah nih.. tak pernah terlintas untuk bertanya, sebab dalam bayangan kepala aku, buah nih macam buah kiwi.. 


Dan akhirnya bayangan aku tersasar 360 darjah bila suatu hari kakak satu office dengan bangganya bawa buah tuh masuk office!.. bau semerbak.. perghh.. aku yang dah sarapan pun boleh jadi lapar lagi masa tuh..heheh.. Heboh 1 office sebab bau tue jer,..masing2 bertanya mana buah kuini.. aku yang duk tepi sekali blurr.. apasal lah dorang tanya tentang buah kuini pulak? kan nih bau mangga wani nih.. huurrmm.. Dengan bangga nya kakak tuh angkat buah tuh.. bagi tayang kat semua.. aku nih dengan cepat pula bagi respon..

"Eh, tuh kan mangga wani..." semua yang mendengar pandang kat aku.. then gelak!! erkkkkk... binggung seketika... salah kah?? 

" ni buah kuini la....." kakak tuh menjawab..aku dengan muka tak puas hati pi la tempat kakak tuh... 

" betul la kak, nih mangga wani... buah kuini tuh cam buah kiwi kan.." yakin jawapan aku.. kena gelak lagi..haiiyaakkk...

" eh, budak ni....nih lah buah kuini..kat tempat wani, panggil lain la kot...buah kiwi tuh lain pulak.."sudahhhh.. aku lah yang salah paham tentang buah kuini nih...


" a'a kak.. kat sabah kitorang panggil buah ni mangga wani.." slow je aku cakap.. malu seh.. tersengih2 aku balik kat meja aku.. 


Malu2.. tuh arrr  sekolah jak tinggi..sampai bertingkat2.. buah kuini pon tak tau... huk3... Dan dari saat tuh la aku tau yang sebenarnya.. buah kuini = mangga wani..  ^_^


Info tambahan
                                         Nama (malay name)   : Kuini
                                         Nama Famili              : Anacardiaceae
                                         Nama Saintifik          : Mangifera Odorata
                                         Nama Lain                 : Mangga wani

p/s : sekarang musim mangga wani kat tempat aku..hari2 lah aku menjamu selera dengan buah nih... 3-4 bijik sehari pon bole!..tapi kami takda tanam pun pokok buah nih ..so beli jak la.. selalu beli rm1 - 3 bijik.. tapi hari nih rezeki murah.. beli rm3 dapat 18bijik! nahh... puas hati..lalalala


7 Orang yang Rajin:

zaly said...

Emmm......SEDAPNYA..... TERASA MELELEH PLAK AIR LIUR..... HA HA HA...NASIB BAIK BUKAN DLM BULAN PUASA...

imizah said...

sedapnye wani.ingatkan nama mangga tu sempena nama kau.terkezut gak.rupanya kt sabah panggil camtu.hihi tertipu sebentar.best2 yum2!

buuwa said...

zaly, nampak gayanya aku kena wat entry ni bulan posa.. baru mantop kan2..hek3

buuwa said...

zme...hahhaha..iskk..aku ingat kat smjng pon pnggil mangga wani jugak.. mati2 aku kena gelak free je..napa ko tak bgtau aku tym stdy dluuuuuu?? hahahhah

kpah k-poh said...

bikin sambal...sedap jugak..

buuwa said...

kpah.. mkn ngan sambal sedap erk...? xpenah wat lgik..huhu

imizah said...

haha mana nak tau.kita mana pernah makan mangga sesama.hihi.eh yela wani, makan ngn sambal belacan memang sedap.makan ngan nasik.aku selalu buat.tapi kena amik mangga muda.barulah ummmph.cuba kau try ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...