Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

13 March 2011

Dimana silapnya..

Seawal pagi
dengan semangatnya Sis misz beraksi di dapur..dan aku selaku Assistant Cheff.. 
Resepi hari ini.. Sponge Cake...
Cubaan pertama.. 
hasil Struktur Cake dah cantik dah...
dalam Oven .. kembang dengan baik..
Keluar dari oven jak.. Cake jadi kecut.. Haikss.. '

Mengapakah ini terjadi??..
Something wrong some where..Tapi still sedap di makan, lembut dan ringan.. 
Check buku : ada 3 kemungkinan,
 1.. gula lebih.. 
2.. ketuhar terlebih panas..
 3.. Awal di keluarkan dari oven.. 
Never mind we will do it again!..

Di tengah Hari..misi di teruskan..Aku mengetuai kali ini..
Cubaan kedua..
gula dikurangkan.. suhu di kurangkan..
Dalam Oven ..Cantik dan kembang dan sweet.. dan comei..
Dah masak!.. keluarkan dari oven..
Kecut lagikk!!!waaaaaaaaaaa... dimana silapp nyaa.. dua kali dah nih..grr~~

p/s : laen hari kena guna sponge mix flour jak la nih... -_-

5 Orang yang Rajin:

Gimi said...

Gimi pun tak tahu...x pandai buat kek

Novelgurl said...

Salam...huhu cuba lagi.

imizah said...

erk rasanya kene biarkan dalam oven dulu.dalam 10-15min kot.macam pernah dengar je tips ni.sebab suhu oven dengan suhu luar tak sama.cuba try.cayok2 wani!! (:

buuwa said...

gimi : xpa2...^_^

novelgurl : ofcoz.. practice makes perfect!..*_~

zimie : thanks for da tips..akn ku practic kan... hehe

muz said...

Aku pun fail buat kek.. penah buat kek pisang jd bbatu blok.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...