Atas permintaan Kayren &Tuty..Ini Resepi untuk cheese cake yang ku pamer di fb ...
Teruja melihat Cheese cake yang my sista di Blog Kenangan Semalam.. dan dengan semangatnya.. Aku dan Sis Misz pun mencuba jaya resepi ini.. lagi pula tak pernah pulak makan cheese cake sebelum nih..bertambah berkobar-kobar semangat untuk membuatnya.. dan jeng-jeng..jeng.. ini lah hasilnya.
Sumber di cedok dari blog My Luvly Sista : eima
Resepi Cotton Soft Cheese Cake..
Bahan A ( 8 inci )
- 250g cream cheese
- 50g butter100ml susu segar( fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1sudu besar jus lemon
- 1/4 sudu tea garam
- 60g tepung kek/superfine
- 20g tepung jagung
- 140g gula (granulated sugar )
- 6 biji putih telur
- 3/4 sudu tea jus lemon
Untuk Adunan A
- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
- Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.
- Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dengan kuning telur, tepung jagung, tepung kek, garam dan jus lemon, gaul sehingga sebati guna seduk kayu / spatula pun boleh..
Untuk Adunan B
- Lepas tu, masukkan gula dan pukul lagi sehingga bertanduk ( soft peak ).
- Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih2 ( foamy)
- Kemudian, Adunan A dicampurkan dengan Adunan B dan kacau hingga sebati.
- Sediakan loyang@ tin pembakar yang bulat berukuran 8 inci dan griskan bawahnya dan tepinya salut dengan kertas baking. Tuang campuran adunan dalam loyang.
- Lepas letak adunan dlm loyang, balut bawah hingga separuh tinggi menggunakan aluminium foil bagi mengelakkan air masuk.
- Letak loyang atas dulang pembakar, Then tuang air panas atas dulang pembakar lebih kurang 1/2 tinggi loyang kek. (nih di namakan kaedah waterbath..) Then Boleh la bakar...:)
- Bakar kek kira2 dalam masa sejam dgn cara bain marie(waterbath) pada suhu 160 degree..
p/s : Sedap tue sedap tapi... aku bukan lah pengemar cheese cake.. nak habiskan sepotong cake pun agak payah..lidah melayu sungguh la.. tak reti cheese2 segala.. hek3
0 Orang yang Rajin:
Post a Comment