Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

26 June 2013

Housemate Oh Housemate!

Rupanya bukan mudah untuk mencari housemate yang 'sekepala'..
dalam tempoh 5 bulan nih dah Dua orang housemate bertukar di bilik sebelah..

Housemate yang pertama...
Hanya bertahan dalam 4 bulan rasanya. Budak yang baru mencecah umur 20-an itu sangat tidak mesra alam (pendapat aku je la..) mungkin kerana aku ni seorang yang sangat talkactive.. Bila dapat housemate yang payah nak berkata2.. aku menjadi tension.   
Tapi aku bersyukur bila mana dia mengambil keputusan untuk pindah .. (riangnya dalam hati...) Biar pun cara dia keluar rumah agak kurang sopan.. Ya lah just sms kata nak pindah.. tuh pun angkat barang masa semua orang takda di rumah.. kan tak elok gitu.. Masuk cara baik, keluar pon cara baik la kan.. sekurang-kurangnya., angkat barang masa orang ada kat rumah.. so, takda lah orang akan fikir benda tak baik.. :) 

Housemate ke-dua...
Dah masuk minggu ke-tiga berhousemate baru lagi.. masih terlalu baru untuk menilai.. dalam tiga minggu nih, ada 2 perkara jugak yang merungsingkan aku.. 

1---> setiap kali adik osmet dah menggunakan bilik air, rambut2 yang bergugguran menutupi laluan air di biarkan sahaja .. Tak di bersihkan.. aduh.. sangat tak selesa melihatnya..

2--->selepas aktiviti masak2... dapur tak di lap/bersihkan, minyak yang terpercik di biarkan sahaja.. Ehmmm.. kebersihan dapur ....

Adakah aku sangat cerewet ? nak housemate yang pandai jaga kebersihan.. bukan nak yang rajin sangat pun.. cukup la menjaga kebersihan yang rumah. Kita suka kata.. "Rumah ku syurga ku..".."Home Sweet home.." tapi kalau dah orang kat dalam rumah tak jaga kebersihan rumh.. tang mana la datangnya SWEET HOME tuh.. huhuhu..


Aku pun bukannya sangat rajin dan sangat pembersih.. bilik aku pon kadang cam di landa garuda jugak.. tapi berpada2 la.. :) 


Kepada adik2 yang rasa nak duduk menyewa tuh.. pastikan anda pandai memainkan peranan untuk menjaga kebersihan rumah , walaupon hanya rumah sewa.. tapi ia juga harus bersih seperti rumah sendiri.. jangan sesekali kebersihan dipandang enteng! jangan buat housemate anda makan hati ngan cara anda.. Rumah sewa bukannya asrama yang perlu Jadual Bertugas untuk kebersihan.. ianya tanggungjawab semua,  kesedaran &tanggungjawab itu penting.. jangan hanya harap housemate anda sahaja.. sedangkan anda jugak tinggal di rumah yang sama... huhu..

Note : kadang-kadang kita perlu meluahkan agar ada yang memahami..

0 Orang yang Rajin:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...