Isi Perut BeLog Ini..

Sahabat Alam Belog

26 November 2010

CERPEN : Cinta Vs Airmata (cVa)


Saya nak jadi PELANGI…sesuatu yang berwarna-warni tapi tak semua orang nampak…hanya yang betul-betul memerhati dapat melihat..hanya yang benar-benar menghargai akan mengerti…… 

1 November 2010
Alhamdulillah.. tanggungjawabku untuk mencurahkan ilmu kepada anak didik ku telah selesai untuk hari ini.letih.terasa lenguh sendi-sendi..aku menyandarkan diri ke kerusi yang telah tersedia di hadapan meja kerjaku..tersenyum memandang notebook telah sedia terbuka di atas meja..fb!. ya , itu lah yang terlintas di benakku kala ini.. aku mula merapatkan kerusi yang ku duduki kearah meja. Jari-jariku lincah menekan papan kekunci..laman facebook yang menjadi kegilaan masyarakat hari ini terbentang dihadapan mata..
 

Teringat kata–kata semangat yang ku peroleh dari seorang teman fb..arrgghhh.. aku belum berterima kasih padanya..kata-kata yang cukup meyedarkan aku tentang hakikat sebuah kehidupan.. jariku licah mencari namanya ..wall fbnya terpapar.. aku mula menaip..

Silawati Eila wrote on Mohd Muzri wall


thanks for everything………. 


Tak sampai seminit aku mendapat respond darinya..  




Mohd Muzri --> thanks apa plak..pak cik bukan buat ape-ape pun….  


Mohd Muzri --> bagi nasihat jek…. 


Silawati Eila --> thanks sebab bagi nasihat la….awk, sy rsa, sy kena lupakan dia…I must grab any opportunity….so sy akn lupakan dia….may Allah bless.. 


Mohd Muzri --> ok gud luck! so skrg u go straight duont belok2 k.. 


Silawati Eila --> ala awk ni..org ckp betul die main2 plak….betul la….


Mohd Muzri --> “WHY SO SERIOUS?? – The Joker tagline... :P

 



Aku tersenyum membaca komen balasnya.. arrgghh.. muz nih aku tengah serius nak berterima kasih, dia memain pulak..mm..aku melirik ke jam di pergelangan tangan ku.. sudah jam 2.30 petang aku belum menunaikan perintah tuhan pencipta..ku tinggalkan meja kerja.. notebook ku tutup dan ku biar kan di atas meja..aku bergegas ke surau sekolah..  

“Assalamualaikum..”dengan kaki kanan aku melangkah masuk.. salam ku berjawab.. ada beberapa orang guru sedang menunaikan solat..ada juga yang duduk merehatkan diri.. ya penat barangkali.. maklumlah tugas guru bukannya mudah seperti yang dibayangkan.sangat banyak tanggungjawab yang harus kami galas..demi mendidik anak bangsa.. 


Ku hayunkan kaki menuju bilik air.air wuduk membasahi wajah.. segar terasa..kucapai telekung yang telah tersedia .. dengan ucapan Bismillah aku menemui Yang Esa.... 


“kruk..krukkk..” perutku mula mendendangkan lagu tatkala aku hendak melangkah semula ke ruangan guru.. ingin saja aku membiarkan ia berlagu riang tetapi memandangkan aku sememangnya belum menjamah apa-apa makanan selain air nescafe pagi tadi, ku batalkan niat menuju ke ruang kerjaku.. langkah ku atur menuju ke arah kantin sekolah. Mujur tidak ramai orang ketika itu. Nasi goreng kampung dan teh o ais limau menjadi pilihan.. 


Notebook ku buka.jam menunjukkan jam 3.30 petang.. masih ada setengah jam sebelum aku pulang ke kediamanku. .1 new notification ku peroleh.. dari kak nik rupanya..komen untuk statement yang ku publish tengah hari tadi. 




Nik Hafsah --> ehem2…brcinta kat sini ke….ajak la akak sore…..
 

Silawati Eila --> adeh..apa ni kak nik..mna ada la….hahhaha….adeh, malu jek tadi member tegur sy ktwa msa sy baca ni.

Nik Hafsah -->releks la.. hehehh..akak saja kacau..smlm ngan akmal…bukan main lagi… hari ni dgn muz plak ye... ngeeeeee..


Silawati Eila -->la…semalam kak nik tegur tu ngn akmal ke?mana ada la kak nik…abes la kalu setiap kali sy komen2 ngn lelaki jek akak kte bercinta….tp best r kalu cmtu, ari2 bercinta, ngn org berlainan lak tu..hehhhe


Nik Hafsah -->da akak tgk korang serius jek, akak saje la kacau…sj nk kasi panas…


Silawati Eila -->hahahah….serius ke?kat sini jek serius kak nik tp kat tempat lain kiteorang slumber…ahaks...(mati aku kalau muz tau)


Nik Hafsah --> Hahaha tgok... adelah pape tu ngeeeee..


Silawati Eila --> kak nik.. pandai sangat klu bab2 camni..ktorg ehem2 je mn ade pape ( Habislah aku muz bc mlm ni) hehe.. 





Membaca komen dari kak nik membuat aku tak dapat menyembunyikan tawa.. tergelak memikirkan gosip yang kak nik timbulkan..bercinta dengan akmal? bercinta dengan muz? Hahah.. berapa ramai pasangan cintaku sekiranya semua lelaki yang menjadi teman sembang bola di gosipkan dengan ku? Ahh..kak nik nih ada-ada saja..notebook ku tutup..meja ku kemaskan..beg sandang ku letakkan ke bahu bersiap untuk balik ke rumah..senyuman masih terukir ketika melangkah keluar dari bilik guru..Ku hadiahkan segaris senyum pada setiap yang memandang..mood yang sangat baik hari ini... 

Petang itu aku cuba untuk menyiapkan tugas-tugas sekolah yang masih tergendala..
“Beep...Beep..”...“Beepp..Beep..”...“Beep..Beep..”....
Tiga mesej masuk berturut.. ku buka..fb mobile update .. 


Mohd Muzri --> Waduh2 gawat nih.. 


Nik Hafsah --> Aik muz.. da sentap ke? klu akak bwk masuk melodi ni best ni.. Panasss!!! hehe.. 


Mohd Muzri --> Tp sy lagi suka tom tom bak kak.. hehe 


Nik Hafsah --> tom-tom bak rancangan kanak2 la…..akak suke melodi…akak saje bikin panas……cm dlm melodi tu.. 


Tergelak aku membaca komen mereka berdua..aku mula menekan keypad handphone..sent.. 


Silawati Eila --> Habis la... wartawan melodi ni da sampai.. huhu.. 


Mohd Muzri --> Jom kite terjah!!!! 


Silawati Eila --> erm... sy suke tomyam… 


Handphone ku letakkan.Kitchen time..perutku lapar bila teringat tomyam..favorite menu! Aku menjengah ke dalam peti sejuk..isi ayam ku keluarkan..rendam.. aku teringat stok mee kuning yang ku beli minggu lepas masih berbaki..aku tersenyum.. Mee goreng ayam akan menjadi santapanku malam ini..Allhamdulillah..rezeki hari ini..
“Beep..Beep..”... “Beep..Beep..”...Dua mesej ku terima..sambil menikmati hidangan ku..mesej ku buka.. 


Buwaa Ebuani Maaman --> waaaa…ape ni…..?muz, awk curang….. huhuhuu 


Mohd Muzri --> Eh curang ape pulak nye??


Curang?....ayat yang sangat aku tak suka..muz curang? Dengan siapa..? tak kan lah... .aku terus menekan keypad.. sent..


Silawati Eila -->aduina..die muncul dah..ampunkan sy..sy x b’niat nk sbbkn sape2 berlaku curang..sory… 


Wall muz sunyi.. tiada balasan ku terima.. tamatnya topik malam ini..Satu persoalan tanpa jawapan mucul di fikiran ku... gosip-gosip.. aku menggeleng.. 


------------------------------------------------**---------------------------------------------
Pagi ini aku bangun agak awal kerana tidak berjaga malam seperti malam semalam..tidurku hanya 2 jam disebabkan bola.. hari ini cukup 6 jam..masa tidur yang sesuai untuk orang dewasa.. Selepas menunaikan solat subuh, aku bersiap untuk ke sekolah..baju kurung hijau yang telah siap ku iron menjadi pilihan.. Tudung bawal hijau muda.. beg sandang hijau lumut. Serba-serbi hijau aku hari ini..warna kegemaran Rasullullah saw..juga menjadi warna kegemaran ku! 


Tepat jam 10.05 pagi aku dah kembali ke meja kerja ku.. jadual mengajar hari ini telah berakhir.. hanya ada 2 kelas untuk hari ini.. Bolehlah aku berehat di bilik guru sambil memeriksa kerja sekolah anak-anak didik ku..
“Beep.. beep..” aku mengalih perhatian ke handphone.. fb update! Aku teringat komen wani yang mengatakan muz curang...mesej ku buka.. 


Buwaa Ebuani Maaman --> hukhukhukhukhuk... 


Aku teringat kisah semalam..segera ku balas..


Silawati Eila -->Wani : sory sgt2… Muz : wani nangis…..adakah sy bersalah? Ampunkan sy.. 


Persoalan itu mucul semula dibenak ku..wani dengan muz ke? Sejak bila? Aku cuba mengingati kalau-kalau aku pernah di khabarkan tentang perhubungan keduanya..Tak pernah!..gurauan kah ini..?
“Beep..Beep..”... aku meneruskan..




Mohd Muzri -->huhuhuhu…xtau2… 


Buwaa Ebuani Maaman -->xda maaf bg awk muz...tuk eila, di maapkan …. 


Silawati Eila -->Muz : apa yg x tahu? Wani : nape kite dimaafkn tp muz x?huhu..sory..x berniat..kak nik yg panaskn line.. 


Mohd Muzri -->uikk apa salah ku??huhuhu…kejamnya… 


Silawati Eila -->Muz: :( 


Buwaa Ebuani Maaman -->muz,awk curang…!mesti la salah..dah la ngn mmber sy sndri….dugaannnnn…. 


Silawati Eila -->Wani: die x curang..org sj je main2 ngn kak nik..dh k.nik kasi panas line, org tambah je la..kasi lagi panas..adeh..adakah aku yg bersalah?ampunkan kami penunggu gua.. 




Cuba ku selitkan unsur humor pada komen ku..ku harap ini hanya gurauan semata..walaupun dibenak ku terlintas persoalan yang mengganggu minda.. 


Adakah wani serius?adakah betul keduanya berhubungan? Aku masih keliru..dan Jika betul mereka dua berhubungan , aku tak mahu menjadi penyebab ketegangan antara keduanya..Ohh..tidak.. aku tidak akan benarkan itu berlaku!tidak sekali-kali!.. merosakkan hubungan orang tidak pernah terlintas malah tidak pernah terdetik walau sebesar zarah pun di hati ku..Aku cuba mendiamkan diri..Aku tidak berani membalas komen antara keduanya..Takut-takut memburukkan lagi keadaan.. 




Mohd Muzri -->mana de…jgnlah mcm ni…adoiii... :(


Buwaa Ebuani Maaman -->speechless ~ sgt kecewa ~ (T_T) 


Mohd Muzri -->org x pernah berniat pun apelagi nk melakukan curang sama sekali tidak…..erm… 


Buwaa Ebuani Maaman --> yer la tuh tak curang... dah tuh nih ape?.. mentang2 lah jauu...! sabarlah wahai hati~~~~~ 


Benarkah ini?.notebook segera ku buka..fb login..ingin mencari kepastian.Profile muz ku terjah. Info. Relationship status: single..sedikit Lega!.aku beralih ke profile wani.. Info..Relationship status : it’s complicated!.. sudah! lenyap kelegaan ku sebentar tadi..kenapa pulak complicated? aduhh..info ini tak boleh ku percaya..wani serius!wani tidak bergurau!.. Airmata ku ingin gugur saat itu juga.. 


Aku mencari nama wani dalam senarai chater..tak ada! beralih ke nama muz.. tanpa salam muz ku sapa..maaf! maaf atas salah fahaman yang tercetus..hanya perkataan maaf yang memenuhi mindaku kali ini..sungguh aku tak menduga aku menjadi punca perbalahan sahabatku sendiri!.. dan lebih teruk , aku mungkin menjadi orang ke-3 ..wahai sahabat, aku tidak sekejam itu!.Tidak sekali-kali aku akan biarkan diri ku merosakan perhubungan kalian..
Segera aku beralih ke Wall muz..ingin cuba menjernihkan keadaan..




Mohd Muzri -->ape ni..bukan org da mintak maaf ke semalam..apelagi mara2 ni….. 


Silawati Eila -->Muz: sorry, janji x buat dah…nanti sy ckp kt kak nik, jgn buat spekulasi cm tu lagi… Wani: sory…sgt2… 


Buwaa Ebuani Maaman -->eila: wani x mara kt eila!….wani mara kt muz je…! 


Silawati Eila -->tp die x salah…org ngn kak nik mulakan dulu..die x tau apa2…. 


Buwaa Ebuani Maaman -->huh! xtau ape2 la sgttt…


Silawati Eila -->betul die xtau..wani bc betul2 komen tu dr atas..adui mak..benarlah aku rasa nk nangis…huhuhu…

 



Sesungguhnya aku amat tertekan dengan keadaan ini..Semuanya hanyalah salah faham..Wajahku tidak dapat lagi mempamerkan walau segaris senyuman..airmataku amat murah tika ini..YA Allah bantulah aku menjernihkan keadaan ini..Sesungguhnya bukan ini yang ku pinta dari ikatan persahabatan ini..  



Buwaa Ebuani Maaman -->dah2 eila x payah la backup muz plak..! 

Mohd Muzri -->betul eila..x payah la nk back up sy plak….eila x salah pn..


Buwaa Ebuani Maaman -->betul lah tuh.. mmg eila x salah!…awk tuh yg salah…..!! 


Mohd Muzri -->eh, apa ni??mmg x salah pon…tp yg awk nk marah2 lak kt cni..marah org sorg je da la… 


Silawati Eila -->ntah..x backup sape2 pn..we drop the subject please..anggap x penah jadi..sory 4 everything..so sory..


Buwaa Ebuani Maaman -->awk, sy dah kate sy tak mara kt eila kan...!.mmg mara kt awk sorg je..dah kata dr awl sy x marah eila..! 


Mohd Muzri -->da yg awk cemburu sgt tu knp..org da ckp smlm kan….da lah….mls la…nk jadi pape pn pasni jadi la….. 


Silawati Eila -->adeh….da la..we drop the subject please..xde sapa2 yg salah kt sini…huhu….anggap xde apa2…sorry again…huhuhu 


Mohd Muzri --> Okeh!! ikut awk lah sy dah muak dgn sikap awk tu.. suka hati awk lah!! 




Terkedu aku membaca komen dari muz.. ku rasakan semakin tegang antara keduanya.. mungkinkah............?TIDAK! tindakan harus ku ambil!.Segera ku arahkan cusor ke kembali ke Wall ku..butang X ku tekan..Remove the post...YES..


DROP THE SUBJECT! 

Menggeletar badan ku..Kecewa.. menyesal.. sedih.. semua menjadi satu.. mungkinkah ini akhirnya sebuah persahabatan? Airmataku gugur jua ...
-----------------------------------------------**----------------------------------------------
1 New Notification..Mohd Muzri tagged you in a post..


Perlahan ku buka...
Disini saya ingin memoham maaf kepada Silawati Eila kerana blakunya salah fhm yang mencetuskan satu babak bersiri namun klimaks nya telah di cantas oleh badan perfileman negara.. thnks kpd wartawan kak Nik Hafsah dan pelakon yang menjayakan drama tersebut Buuwa Ebuanie Ma'aman dan saya sendiri sbg penerbit.... Pelakon ...tbaik jth kpd Buuwa Ebuanie Ma'aman !!!! hahhaha sori byk2 eila LU KENA BEB!!!!!! :D
Terasa hilang beban di pundak ..Airmata ku jatuh buat kali ke-2.. mencccciiii koranggg.... ;p
-------------------------------------------TamaT------------------------------------------------
sumber : gurauan2 d fb... :))
p/s : Situasi dalam cerita ini hanya rekaan semata-mata..Thanks kepada semua yang terlibat untuk menjayakan crita rekaan ini.. ! 


thanks to :
* eila yg sanggup mengumpul kmbali komen2 yang pernah lenyap seketika ni!..;p
* muz yg jd editor .. n perncng utama misi menggenakan ila..
* kak nik pencetus kontroversi.. terbaek!..
* mamat Hn yg setia mnggu nak jd pmbaca..
* eddy arpa yg sudi bg pndapat ttg ilustrasi 'cva' nih..
* kak tia yg jd jd cover gurl kat ilustrasi..
* tuk macik coco bia yg dah lma ndak muncul d fb
* n rakan2 fb yang d tag & sudi membaca..hehhe
~~1st tym karang crita.. so, sgala klemahan pencritaan.. n pyampaian..harap di maaf..peace~ wanie..n_~

4 Orang yang Rajin:

wahidA said...

Sentap beb!! macam aku pulak berada di tempai eila tu.. huhu besala kalo baca novel mmg selalu perasan diri sendiri jadi heroin...huhu
full mark aku bagi ko..

buuwa said...

heheh.. percubaan pertama.. tah bila mo stat percubaan kedua nih..hehehhe...

upsss..besa la kalo dah namanya pmbaca novel..opkoz merangkap heroin setiap crita..hehehhe

Jersi-Nombor- Tujuh said...

Aku baca paper je xbaca novel pon tapi.. idea tu penting.. dah lm tk up-date ni

buuwa said...

hehe..muz ya idea tuh pnting.. idea nih dr ko la.. hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

More Easy to Blogwalking if your link was here...! ahaksssss...